Ďalšie monetárne stimuly Fedu výrazne podporili komoditné trhy

16.09.2012 Celý región

New York/Londýn 15. septembra (TASR) - Ďalšie monetárne stimuly americkej centrálnej banky (Fed) podporili komoditné trhy. Ceny zlata, medi a ropy vyskočili v piatok (14. 9.) na niekoľkomesačné maximá.

Komoditný index Thomson Reuters-Jefferies CRB, zahŕňajúci 19 kľúčových komodít, vyskočil na najvyššiu úroveň od začiatku marca. Mnohí analytici však pochybujú, že si komodity z niektorých sektorov udržia zisky, napríklad priemyselné kovy, pokiaľ sa nezvýši fyzický dopyt.

Fed vo štvrtok (13. 9.) uviedol, že bude mesačne kupovať hypotekárne úvery za 40 miliárd USD (31 miliárd eur), až kým sa nezlepší situácia na trhu práce. To podporilo náladu na trhoch a ceny rizikových aktív, na ktoré má už mesiace negatívny vplyv zhoršovanie vyhliadok globálnej ekonomiky.

Dolárový index klesol na 4-mesačné minimum, čím komodity, ktoré sú denominované v dolároch, zlacneli pre majiteľov iných mien. Globálne akcie vyskočili na 13-mesačné maximum, cena zlata na 6-mesačné maximum, ceny ropy a medi na 4-mesačné maximum, obilie posilnilo o niečo menej.

Investori privítali rozhodnutie Fedu, ktorý nestanovil limit pre tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania. Šéf banky Ben Bernanke uviedol, že Fed bude nakupovať dlhopisy, kým nezníži mieru nezamestnanosti, ktorá sa aktuálne nachádza na úrovni 8,1 %. "Fed bude nepriamo zvyšovať likviditu na trhoch, ktorá sa bude musieť niekam uložiť. Časť z týchto peňazí bude smerovať do komodít," uviedol analytik spoločnosti Petromatrix Olivier Jakob.

Ďalší analytici však pochybujú, či si komodity udržia vyššie ceny, ak sa nezotaví dopyt, predovšetkým v Európe a Číne. "Rozhodnutie Fedu rozhodne podporuje ceny komodít, ale nemyslím si, že by sme čakali, že táto podpora bude rovnako dlhá, ako tretie kolo kvantitatívneho uvoľňovania," uviedol ekonóm Mizuho Corporate Bank Vishnu Varathan. "Rozhodujúce bude, ako sa veci vyvinú v eurozóne a Číne, pretože ak sa čínsky dopyt rýchlo neoživí, väčšina z tejto eufórie sa stratí."

Ďalším faktorom, ktorý podporil ceny ropy, je násilie na Blízkom východe. Protiamerické protesty zvýšili geopolitické napätie v regióne rovnako ako riziko prerušenia dodávok čierneho zlata zo severnej Afriky a Blízkeho východu. Podľa analytikov napätie na Blízkom východe aktuálne pridáva k cene ropy okolo 5 USD na barel (159 litrov).

Cena ropy Brent v piatok rástla už siedmy obchodný deň za sebou a dočasne sa dostala až na 117,95 USD za barel, čo bolo najviac od mája. Brent neskôr prišla o časť ziskov a uzavrela na úrovni 116,66 USD za barel, čo je o 0,8 % viac v porovnaní so štvrtkovou zatváracou cenou. Americká ropa vyskočila na 4-measačné maximum 100,42 USD/barel.

Trojmesačný kontrakt na meď na londýnskej burze kovov posilnil o 4 % na 8408 USD za tonu, čo je najviac od začiatku mája. Ceny olova a zinku vyskočili na najvyššie úrovne za vyše 6 mesiacov a cena hliníka dosiahla 5,5-mesačné maximum.

Spotová cena zlata v piatok dočasne vyskočila až na 6-mesačné maximum 1777,51 USD za uncu (31,1 gramu). Neskôr mierne klesla a uzavrela tesne nad 1771 USD za uncu.

Informovala o tom agentúra Reuters.

(1 EUR = 1,2910 USD)
 

Vyberte región